Menu Zoeken Coaching in de natuur 078 - 6 111 040
Nieuws & Artikelen

Fysieke gezondheid op de werkvloer: dat kan ergonomisch beter!

16 september 2024
Robothand ergonomische werkplek

Dit blog maakt deel uit van een reeks artikelen geïnspireerd door de vijf pijlers van vitaliteit op de werkvloer van ASR en is gebaseerd op de 2e vitaliteitspijler "fysieke gezondheid". Als professioneel loopbaan- en re-integratiebureau bieden wij graag een verruimende blik op het welzijn van werknemers. Wil je meer weten over wat wij voor jouw werknemers kunnen betekenen op het gebied van coaching en vitaliteit? Maak dan gerust een afspraak met ons.

Door: arbeidsdeskundig specialist in werkplekvoorzieningen

De praktijk: onderzoek ergonomische voorzieningen summier

Wekelijks ontmoet ik cliënten die recent een WIA-beoordeling hebben gehad en gedeeltelijk of volledig zijn afgekeurd. Met name bij cliënten die zijn uitgevallen met fysieke beperkingen, krab ik spreekwoordelijk regelmatig achter mijn oren. Vaak met een professionele snik, want met name bij de cliënten met fysieke beperkingen, laten arbodiensten, en daardoor indirect werkgevers, de werknemer onnodig in de kou staan. Het lijkt er haast op alsof alle vakkundige creativiteit tijdens de eerste twee ziektejaren zelf in verzuimmodus worden gezet en dat er enkel vanuit gegaan wordt dat terugkeer in eigen werk niet mogelijk is. De onderzoeken waarin ergonomische voorzieningen worden geadviseerd zijn erg summier. De laatste keer dat ik er eentje ben tegengekomen was in 2016 toen in zelf nog werkzaam was als verzuimadviseur bij een grote zorginstelling.

Naarmate mijn gesprek met de cliënten zich voortzet, wordt steeds meer duidelijk hoe beperkt er beroep wordt gedaan op de inzet van ergonomische voorzieningen. Soms twijfel ik eraan of de vakkundigen bij arbodiensten voldoenden weet hebben over de ergonomische mogelijkheden en welke voordelen er voor zowel de werkgever als de werknemer zijn, om gezamenlijk het verzuim zodanig te verkorten dat er geen beroep gedaan hoeft te worden op een WIA-uitkering.

Toegevoegde waarde van goed onderzoek en professionele creativiteit

Aan de hand van drie voorbeelden wil ik de toegevoegde waarde laten zien van een gedegen onderzoek naar ergomische oplossingen.

Voorbeeld 1: Niet meer kunnen grijpen en knijpen

Ik sprak vorig jaar een cliënt die door fysieke redenen niet meer in staat was adequaat te kunnen grijpen en knijpen. Deze handelingen waren essentieel en kenmerkende belasting in het werk. "Oke, maar heeft u tijdens uw verzuim als eens een ergonomische voorziening getest?" Uiteraard was het antwoord op de vraag "nee". Hierop hebben we een traject bij een specialistisch bureau ingezet met als opdracht de fysieke belastbaarheid te toetsen middels gebruik van specifieke ergonomische voorzieningen. In dit geval een eksoskelet gericht op hand functionaliteit. Het resultaat is dat deze cliënt binnen een half jaar aan het werk kon in een soortgelijke functie

Voorbeeld 2: aan huis gekluisterd

Een andere ervaring had ik met een cliënt die door fysieke beperkingen niet meer in staat was het oude werk uit te voeren. Omdat de cliënt veelal aan huis gekluisterd was, hebben we een specialistisch bureau de opdracht gegeven een thuiswerkplek onderzoek in te stellen naar de haalbaarheid een thuiswerkplek te creëren. Middels het gebruik van de ergonomiegids van Health2Work, waar ik geregeld mee samenwerk, was ik in staat om een ergonomische werkplek samen te stellen die er uiteindelijk voor zorgde dat de cliënt weer enkele uren inzetbaar was. Aangevuld met een goed spraakgestuurd softwareprogramma, is deze cliënt in ieder geval in staat om enkele uren vanuit huis te werken.

Voorbeeld 3: juiste oplossing zorgt voor werkhervatting in 2 dagen

Een laatste voorbeeld is van een cliënt die eveneens fysieke beperkingen had ten aanzien van het gebruik van handen en vingers. Door een verminderde grijp en knijpkracht leek het werk als postbode niet meer passend te zijn. Allereerst ben ik van mening dat een goede ergonomische werkplek uitgaat van de mogelijkheden van de werknemer en de omgeving zich daarop afstelt. 'Meten is immers weten'. Daarom heb ik voor dit onderzoek gebruik gemaakt van diverse instrumenten om zodoende feitelijk te kunnen achterhalen waar en welke aanpassingen ik zou moeten maken. Vervolgens ben ik op basis van de informatie op zoek gegaan naar praktische oplossingen en heb ik deze in overleg met de cliënt en de werkgever laten toepassen. Het gevolg was dat de cliënt binnen 2 dagen volledig kon hervatten in eigen werk.

Conclusie: ergonomische voorzieningen laat mensen weer werken

Het gebruik van ergonomische voorzieningen en toepassingen kunnen wezenlijk verschil maken in zowel de preventie, als in een succesvolle re-integratie tijdens ziekte. Met name grote werkgevers zouden er goed aan doen om op zoek te gaan naar een bedrijf dat gespecialiseerd is in ergonomie. Zodoende blijven ze scherp en kunnen zij het verzuimproces beter sturen.

Anderzijds moeten arbodiensten en professionals terug naar de basis, namelijk de professionele creativiteit. Dat is mijns inziens de sleutel om te komen tot de enige juiste schadelastbeperking voor de werkgever en werknemer, omdat zowel financiële als emotionele schadelast wordt beheerd. Het leven na een WIA-beoordeling is verre rooskleurig. We weten immers dat een zinvolle invulling in het leven bijdraagt aan een hoop positieve dingen in ons leven. Het aantal gezinnen, huwelijken, vriendschappen die sneuvelen nadat iemand in de WIA terecht is gekomen, is onderbelicht. Als we met zijn allen ervoor kunnen zorgen dat we die schadelast kunnen ontnemen, maken we Nederland met zijn allen ergonomisch een stukje beter.

Accepteer cookies om deze video te bekijken

Zoeken