- De Ziektewet is bedoeld voor werknemers die ziek uit dienst gaan of geen werkgever (meer) hebben.
- Je valt onder de Ziektewet als je bijvoorbeeld een tijdelijk contract had, oproepkracht bent of ziek wordt na ontslag.
- De uitkering wordt geregeld door het UWV, tenzij je als werkgever eigenrisicodrager bent.
- De regels van de Ziektewet bepalen wie verantwoordelijk is voor uitbetaling én re-integratie.
- Werkgevers hebben soms wél re-integratieverantwoordelijkheid, ook na einde dienstverband.
- De Ziektewetregels zijn vastgelegd in de wet en hebben gevolgen voor verzuimbegeleiding en dossieropbouw.
- Goede begeleiding verkleint de kans op langdurig verzuim of loonsancties.
Wanneer een werknemer ziek uitvalt, is het meestal de werkgever die het loon doorbetaalt. Maar er zijn situaties waarin de werknemer geen werkgever (meer) heeft. In die gevallen komt de Ziektewet (ZW) in beeld. Deze wet bepaalt wie de uitkering betaalt, hoe lang, en wie verantwoordelijk is voor de re-integratie.
In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe de Ziektewetregels werken, voor wie ze gelden en wat dit betekent voor werkgevers en werknemers.
Wat is de Ziektewet?
De Ziektewet is een vangnetregeling. De wet biedt inkomenszekerheid voor werknemers die ziek zijn maar geen recht meer hebben op loondoorbetaling door een werkgever. Dit geldt bijvoorbeeld voor:
- Werknemers met een tijdelijk contract dat afloopt tijdens ziekte
- Oproepkrachten zonder vaste uren
- Uitzendkrachten
- Werknemers die ziek worden binnen 4 weken na einde dienstverband
Wie betaalt bij ziekte?
In situaties waarin de Ziektewet van toepassing is, wordt de uitkering meestal geregeld door het UWV. De werknemer ontvangt dan een ZW-uitkering die doorgaans 70% van het dagloon bedraagt.
Maar let op: sommige werkgevers kiezen ervoor om eigenrisicodrager voor de Ziektewet te worden. In dat geval blijft de werkgever verantwoordelijk voor de uitkering én re-integratie – ook na het dienstverband.
Ziektewetregels: dit zijn je verplichtingen
De Ziektewetregels bepalen onder andere:
- Wanneer iemand recht heeft op een ZW-uitkering
- Hoe lang de uitkering duurt (maximaal 104 weken)
- Hoe de re-integratie georganiseerd moet worden
- Wat de rol is van het UWV (of de eigenrisicodrager)
- Wanneer en hoe evaluatiemomenten moeten plaatsvinden
Voor werknemers betekent dit dat zij actief moeten meewerken aan herstel. Voor werkgevers (en eigenrisicodragers) betekent het dat er een verplichting is tot dossieropbouw, begeleiding en tijdige bijstelling van het plan van aanpak.
Wat is het verschil met loondoorbetaling bij ziekte?
Bij reguliere loondoorbetaling is de werknemer nog in dienst, en betaalt de werkgever het loon door.
Bij de Ziektewet is het contract beëindigd, maar loopt het ziekteverzuim en de re-integratieverplichting in sommige gevallen door – met name bij eigenrisicodragerschap.
Dat leidt in de praktijk vaak tot vragen als:
- “Wat gebeurt er als mijn werknemer ziek uit dienst gaat?”
- “Wat zijn mijn verplichtingen als eigenrisicodrager?”
- “Wie begeleidt de werknemer tijdens het Ziektewettraject?”
Wat kun je als werkgever doen?
Ook als het dienstverband is geëindigd, kun je (of moet je) betrokken blijven. Zeker als je eigenrisicodrager bent. Zorg dan dat je:
- Weet wat je verplicht bent volgens de Ziektewetregels
- Duidelijke afspraken maakt over begeleiding
- Op tijd bijstuurt in het re-integratietraject
- Professionele hulp inschakelt waar nodig
Ondersteuning bij begeleiding
Bij Ziektewetuitkering via het UWV
Als iemand een Ziektewetuitkering ontvangt via het UWV (dus niet via een eigenrisicodrager), en:
- er geen uitzicht is op terugkeer bij de oude werkgever, én
- de persoon arbeidsmogelijkheden heeft,
dan kan UWV besluiten om een re-integratietraject (Werkfit, Naar Werk of een modulaire dienst) te starten via een extern re-integratiebedrijf zoals People in Place.
Bij Eigenrisicodrager voor de Ziektewet
Dan geldt: de werkgever is zélf verantwoordelijk voor de begeleiding en inzet van passende trajecten. Deze groep kan dus niet deelnemen aan UWV-trajecten als Werkfit of Naar Werk via UWV-zorg.
Wel kunnen zij via de werkgever doorverwezen worden naar partijen zoals People in Place voor Spoor 3-achtige trajecten gericht op activering, oriëntatie of persoonlijke ontwikkeling.
Bij People in Place ondersteunen we organisaties bij het begeleiden van (ex-)werknemers tijdens ziekte of in het kader van de Ziektewet – met name in situaties waarin begeleiding niet vanzelfsprekend is.
Denk aan Spoor 3-trajecten, gericht op perspectief, herstel en inzetbaarheid. We zorgen voor betrokken, doelgerichte ondersteuning die recht doet aan zowel mens als regelgeving.
Disclaimer
De informatie op deze pagina is zorgvuldig samengesteld en gebaseerd op de wet- en regelgeving zoals die op dit moment geldt. Toch kan het zijn dat regels veranderen of dat jouw situatie afwijkt van de algemene lijn. Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.
Heb je vragen over jouw specifieke situatie? Neem dan contact op met een juridisch adviseur, je arbodienst of het UWV. Natuurlijk denken wij bij People in Place graag met je mee over de begeleiding bij verzuim en re-integratie.