Menu Zoeken Coaching in de natuur 078 - 6 111 040

Het plan van aanpak bij ziekte: verplicht in de 8e week van het verzuim

Kjel Dol Re-integratiecoach
Kjel Por VK
Kjel Dol

Re-integratie- en loopbaancoach
​Locaties: Breda, Dordrecht
Klik hier voor een korte introductie

schedule

In het kort

  • Het plan van aanpak bij ziekte is verplicht vanaf week 8 van het verzuim.
  • Je baseert het plan op de probleemanalyse van de bedrijfsarts (week 6).
  • Het plan bevat doelen, acties, termijnen en verantwoordelijkheden voor de re-integratie.
  • Werkgevers moeten het plan elke 6 weken evalueren en eventueel bijstellen.
  • Een goed plan voorkomt problemen bij het UWV en draagt bij aan een succesvolle re-integratie.
  • Ook bij ziekte onder de Ziektewet is een plan van aanpak belangrijk.
  • Gebruik een duidelijk format of re-integratieplan voorbeeld dat voldoet aan de UWV-eisen.

Het plan van aanpak: een goed fundament voor re-integratie

Wanneer een medewerker ziek uitvalt, start er een re-integratieproces (spoor 1) waarin de leidingevende (vaak toegewezen als casemanager) een belangrijke rol speelt. Eén van de eerste verplichtingen in dit proces is het opstellen van een plan van aanpak bij ziekte. Dit document vormt het fundament voor de re-integratie en moet uiterlijk in de 8e week van het verzuim opgesteld worden.

We leggen graag uit wat het plan van aanpak inhoudt, waarom het zo belangrijk is, en hoe je voldoet aan de richtlijnen van het UWV en de Wet verbetering poortwachter.

Wat is een plan van aanpak bij ziekte?

Het plan van aanpak helpt om de re-integratie van de medewerker op een gestructureerde manier aan te pakken. Hierin wordt onder andere vastgelegd:

  • Wat het re-integratiedoel is (bijvoorbeeld terugkeer in eigen functie)
  • Welke stappen worden gezet
  • Wie waarvoor verantwoordelijk is
  • Wanneer evaluatiemomenten plaatsvinden

Samen met de werknemer maak je afspraken die gericht zijn op herstel en terugkeer naar werk.

Wanneer stel je een plan van aanpak op?

Het plan van aanpak wordt opgesteld uiterlijk in de 8e week van het ziekteverzuim, op basis van de probleemanalyse van de bedrijfsarts (die uiterlijk in week 6 wordt aangeleverd). Het is wettelijk verplicht om het plan samen met de medewerker op te stellen.

📌 Let op: een te late indiening of onvolledig plan kan leiden tot een loonsanctie bij een latere WIA-aanvraag.

Re-integratieplan of plan van aanpak?

De termen re-integratieplan en plan van aanpak worden regelmatig door elkaar gebruikt. In de praktijk verwijzen ze vaak naar hetzelfde document. Het UWV spreekt echter meestal van een “plan van aanpak” in het kader van de Wet verbetering poortwachter, en dit is onderdeel van het bredere re-integratieproces.

Zoek je een re-integratieplan voorbeeld of een voorbeeld ingevuld plan van aanpak UWV? Zorg er dan voor dat je werkt met een format dat voldoet aan de eisen van het UWV en duidelijke, realistische afspraken bevat.

Format plan van aanpak UWV

Hoe vaak moet je het plan bijstellen?

Het plan van aanpak is geen eenmalig document. Elke 6 weken moet je samen met de werknemer de voortgang evalueren en het plan waar nodig bijstellen. Deze bijstellingen zijn essentieel om aan te tonen dat je actief werkt aan re-integratie. Dit wordt later ook beoordeeld door het UWV.

En als de medewerker onder de Ziektewet valt?

Valt de medewerker onder de Ziektewet (bijvoorbeeld bij een tijdelijk contract)? Dan blijf je in veel gevallen verantwoordelijk voor de re-integratie. Ook dan is een plan van aanpak belangrijk, al verschilt de exacte verplichting. Het UWV kan vragen naar de inzet die je als werkgever hebt geleverd.

Tips voor casemanager (leidinggevende)

  • Gebruik een vast format of een bewezen plan van aanpak re-integratie voorbeeld
  • Bespreek het plan met de werknemer en laat beide partijen ondertekenen
  • Leg duidelijk vast wanneer en hoe het plan wordt geëvalueerd
  • Zorg dat alle acties realistisch en toetsbaar zijn
  • Vraag ondersteuning van een casemanager of externe coach bij complexe trajecten

Hulp nodig in deze fase van het verzuim?

Hoewel het opstellen van het plan van aanpak een verantwoordelijkheid is van werkgever en werknemer, hoeft je er niet alleen voor te staan. Bij People in Place kunnen we vanaf deze fase ondersteuning bieden binnen spoor 1 – met aandacht voor herstel, persoonlijke ontwikkeling en het vergroten van de belastbaarheid. Op deze manier doe je er alles aan om langdurig verzuim te voorkomen en de re-integratie zo effectief mogelijk te late verlopen.

We bieden losse coachingssessies of een maatwerktraject om medewerkers te helpen richting werkhervatting. Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? We denken graag met je mee.

De informatie op deze pagina is zorgvuldig samengesteld en gebaseerd op de wet- en regelgeving zoals die op dit moment geldt. Toch kan het zijn dat regels veranderen of dat jouw situatie afwijkt van de algemene lijn. Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.​

Heb je vragen over jouw specifieke situatie? Neem dan contact op met een juridisch adviseur, je arbodienst of het UWV. Natuurlijk denken wij bij People in Place graag met je mee over de begeleiding bij verzuim en re-integratie.

Zoeken