Menu Zoeken Coaching in de natuur 078 - 6 111 040
Nieuws & Artikelen

Waarom zijn er zo weinig werknemers enthousiast over hun werk?

9 januari 2020

Waarom zijn er zo weinig werknemers enthousiast over hun werk?

Header Nieuws Bevlogen werknemers

Waarom zijn er zo weinig werknemers enthousiast over hun werk?

Door: Brenda Valk- Online Marketeer en voormalig cliënt bij People in Place.

Bron: pwnet.nl - hoe creëer je meer bevlogenheid.

Waarom zijn er zo weinig werknemers enthousiast over hun werk?

Wist u dat het percentage bevlogen medewerkers gemiddeld slechts 20% is? Dat betekent dus dat een heel groot deel van werkend Nederland zonder veel enthousiasme naar zijn werk gaat. Het aantal burn-outs (lees: werknemers die zich geestelijk en daarmee ook lichamelijk hebben uitgeput) is de afgelopen 20 jaar dan ook verdubbeld van 8% naar 16%. Waarom zijn zoveel mensen niet (meer) bevlogen in hun werk?

Welke situaties hebben invloed op ons werkplezier?

Willem van Rhenen - hoogleraar Engagement & Productivity aan de Business Universiteit Nyenrode - geeft aan dat er drie situaties zijn die invloed hebben op de bevlogenheid van werknemers:

  • Werksituatie;
  • Thuissituatie;
  • Persoonlijke situatie.

De balans tussen deze drie factoren noemen we ook wel Het Huis van Werkvermogen.

U zit op zich wel lekker in uw vel, maar waar blijft de tijd?

Als eerste de persoonlijke situatie. Van Rhenen geeft aan dat het belangrijk is dat werknemers lichamelijk en mentaal goed in hun vel zitten – maar dat dat niet alles is. U hebt immers ook voldoende tijd nodig, om goed te doen wat u wilt doen. Dit is niet altijd het geval.

Waar zijn we allemaal zo druk mee?

Dat we zo weinig tijd hebben, hebben we vooral aan ons zelf (de thuissituatie) te danken (en de maatschappelijke druk die we ons zelf opleggen). Iedereen "moet" overal bij zijn. En minder werken past niet bepaald goed binnen dit plaatje. Terwijl dit soms toch een oplossing kan zijn. Zeker wanneer de thuissituatie een gezinssituatie is. Zo werd eind vorig jaar door de nieuwe voorzitter van CNV nog gepleit dat een fulltime werkweek zou moeten bestaan uit 30 uur (Algemeen Dagblad). Daarnaast zijn we digitaal overactief. We reageren op iedere app-oproepje, mailtje en andere pushberichten op de telefoon.

Wie houdt het tempo op zijn werk nog bij?

Ook de werksituatie is tegenwoordig veeleisender dan vroeger. Robotisering en digitalisering dragen daar aan bij, aldus Van Rhenen. Aan de ene kant maakt het het werk makkelijker. Aan de andere kant betekent dit ook dat werknemers zich moeten blijven ontwikkelen om bij te blijven. Uitval door ziekte, tijdelijk verlof en het gebrek aan tijd helpen hier niet bij. En dit is juist een hygiënefactor om bevlogen werknemers te behouden. Want kwalitatief goed werk kunnen leveren is één van de voorwaarden voor meer werkgeluk.

Maar waar krijgen we dan wel energie van?

Er wordt tegenwoordig veel van ons gevraagd, zowel op het werk als privé. Maar waar krijgen we nu echt energie van? Nou kort gezegd: sociale interactie! Wij mensen hebben behoefte aan persoonlijk contact: samen overleggen, dat schouderklopje en ook samen lachen. "Digitale bijeenkomsten helpen hier zeker niet bij", geeft de hoogleraar aan.

Hoe creëert u meer bevlogenheid?

Ik zou zeggen: maak tijd! Maak dat praatje met uw collega of vriend(in), app wat minder vaak en "pak de telefoon". Is de werkdruk te hoog, heeft u het gevoel niet de kwaliteit te kunnen leveren die u wilt? Of heeft u als leidinggevende het idee dat werknemers minder goed presteren dan ze zouden kunnen? Ga het gesprek aan. Wat zijn de mogelijkheden, wat zijn de wensen? Sta wat vaker stil om de thuissituatie, werksituatie en persoonlijke situatie te bekijken.

Wat kan People in Place betekenen in werkgeluk?

Wij kunnen organisaties en werknemers ondersteunen door het aanbieden van loopbaanbegeleiding. Dit wordt op maat afgestemd met de werknemer en natuurlijk ook met u als organisatie. Er is ruim aanbod. Van een beroepentest en een loopbaanverkenning tot diepgaande loopbaancoaching en alles daar tussen in.

Zoeken