- Nieuws & Artikelen
- Spoor 1 als krachtige eerste stap: waarom vroegtijdige coaching het verschil maakt in re-integratie
Vroeg beginnen loont
In de praktijk merken we dat veel organisaties pas bij ons aankloppen als re-integratie in spoor 2 in beeld komt. Zonde – want juist in spoor 1 ligt een enorme kans om verzuim te beperken. Zeker bij mentale klachten is het cruciaal om snel in actie te komen. Coaching binnen spoor 1 biedt werknemers structuur, overzicht én perspectief – allemaal elementen die bijdragen aan duurzaam herstel.
Wat is spoor 1?
Spoor 1 verwijst naar de re-integratie van een zieke werknemer binnen de eigen organisatie. In deze fase onderzoekt de werkgever samen met de werknemer of terugkeer in de eigen functie mogelijk is, of dat er gekeken moet worden naar passend werk binnen het bedrijf. Dit noemen we een spoor 1-traject, en het vormt een belangrijk onderdeel van de Wet verbetering poortwachter.
Een goed begeleid re-integratie spoor 1-traject helpt werknemers sneller en duurzamer terug te keren in werk. Het is niet alleen belangrijk vanuit wet- en regelgeving, maar ook vanuit goed werkgeverschap.
Coaching in spoor 1: niet verplicht, maar wel waardevol
Vooral bij mentale klachten – zoals burn-out, stress of angstklachten – is het vaak lastig om grip te krijgen op de situatie. In zo’n geval kan coaching binnen spoor 1-re-integratie veel opleveren. Het helpt werknemers om hun belastbaarheid te begrijpen, structuur terug te vinden en stappen te zetten richting herstel.
Hoewel coaching geen verplicht onderdeel is van de Wet verbetering poortwachter, kiezen steeds meer werkgevers ervoor om het wél in te zetten. Het geeft richting aan het re-integratieproces, zorgt voor betere afstemming tussen werknemer en werkgever, en verkleint de kans op langdurig verzuim. Kortom: een investering die zichzelf vaak terugverdient.
Wanneer spoor 1 en 2 tegelijk inzetten?
Het doel van spoor 1 is terugkeer in het eigen werk, of in een andere passende functie binnen de organisatie. Maar wat als al in een vroegstadium daar twijfel over bestaat? Dan kan het verstandig zijn om ook spoor 2 te overwegen – waarin gekeken wordt naar mogelijkheden buiten de eigen werkgever.
Een belangrijke stap in die afweging is het laten uitvoeren van een arbeidsdeskundig onderzoek. Dit kan al vanaf week 6, omdat er dan meestal een FML (Functionele Mogelijkheden Lijst) of inzetbaarheidsprofiel beschikbaar is. Op basis van dit onderzoek wordt duidelijk of terugkeer binnen het eigen bedrijf realistisch is.
Blijkt dat dit niet het geval is? Dan kan het opstarten van spoor 1 en 2 tegelijk een verstandige keuze zijn. Daarmee voldoe je aan de eisen van het UWV én voorkom je vertraging in het re-integratieproces. Het laat zien dat je als werkgever proactief en zorgvuldig handelt.
Wat zegt het UWV over spoor 1?
Het UWV beoordeelt na 104 weken ziekte of werkgever en werknemer voldoende hebben gedaan aan re-integratie. Daarbij wordt gekeken naar de inspanningen binnen spoor 1 en of – waar nodig – tijdig is overgegaan op spoor 2. Hoe deze inspanningen precies worden ingevuld, mag je als werkgever grotendeels zelf bepalen.
Coaching is dus geen verplicht onderdeel, maar kan wel bijdragen aan een zorgvuldig re-integratieproces en een sterker dossier. Bovendien laat je zien dat je actief inzet op het herstel van je medewerker.
Samengevat: vroeg inzetten loont altijd
Coaching in een spoor 1-traject is geen papieren verplichting, maar een kans om herstel te versnellen en verzuim te verkorten. Door tijdig te handelen en – waar passend – coaching of een arbeidsdeskundig onderzoek in te zetten, geef je als werkgever het signaal dat je inzet op duurzame inzetbaarheid.
En blijkt uit het onderzoek dat een spoor 2-traject noodzakelijk is? Dan begeleiden wij dat met net zoveel aandacht en zorg. Samen zorgen we voor een zorgvuldig proces, waarin zowel werknemer als werkgever stappen vooruit kunnen zetten.
Hulp nodig bij een casus in spoor 1? We denken graag mee.
Ben je benieuwd of ondersteuning in spoor 1 passend is in jouw situatie? Of wil je sparren over de inzet van een arbeidsdeskundig onderzoek? Neem vrijblijvend contact met ons op – we staan voor je klaar. Bel 078 - 6 111 040 of vraag hieronder direct en offerte aan.