Menu Zoeken Coaching in de natuur 078 - 6 111 040
Nieuws & Artikelen

Eigen Risico in de Ziektewet – Wat werkgevers (en zeker uitzendbureaus) moeten weten

31 maart 2025
Renate Vijftigschild - Coach People in Place

Wanneer een werknemer ziek wordt en zijn contract afloopt voordat hij volledig hersteld is, denken veel werkgevers dat hun verantwoordelijkheid stopt. Maar als het eigen risico voor de Ziektewet is afgesloten, ligt dit anders. Dit is een punt waar veel werkgevers – met name uitzendbureaus die veel met tijdelijke contracten werken – tegenaan lopen.

Wat betekent dit voor jou als werkgever? En hoe kun je hier niet alleen op voorbereid zijn, maar het ook inzetten als een kans voor goed werkgeverschap?

Wat houdt het eigen risico in bij de Ziektewet?

Werkgevers kunnen ervoor kiezen om eigenrisicodrager (ERD) voor de Ziektewet te zijn. Dit betekent dat zij verantwoordelijk blijven voor de uitkering en re-integratie van werknemers die ziek uit dienst gaan. Dit geldt ook als het contract afloopt en de werknemer op dat moment nog niet hersteld is.

Bij veel werkgevers – en vooral uitzendbureaus – komt dit onverwacht. De gedachte was misschien: “Bij ziekte stopt de verantwoordelijkheid zodra het contract eindigt.” Maar dat is dus niet het geval als je eigenrisicodrager bent.

coaches helpen je graag verder!

Waarom komt dit als een verrassing?

  1. Onbekendheid met de consequenties – Veel werkgevers sluiten een ERD-regeling af zonder volledig te overzien wat dit betekent bij tijdelijke contracten.
  2. Administratieve last – Het doorlopen van de re-integratieplicht na het einde van het contract vergt tijd en inspanning.
  3. Financiële gevolgen – De werkgever blijft verantwoordelijk voor de Ziektewet-uitkering en de kosten van re-integratie.

Wat betekent dit in de praktijk?

  • De werkgever moet samen met de werknemer aan re-integratie werken. Dit betekent contact houden, re-integratiekansen onderzoeken en begeleiding bieden.
  • Het UWV houdt toezicht. De werkgever moet zich houden aan de Wet verbetering poortwachter en inspanningen kunnen verantwoorden.
  • Er kunnen boetes of sancties volgen als er onvoldoende wordt gedaan aan re-integratie.

De rol van de re-integratiecoach als bemiddelaar

Bij People in Place merken we dat werkgevers en werknemers in deze situaties vaak zoekende zijn. De werkgever weet niet altijd wat er verwacht wordt, en de werknemer voelt zich onzeker over de toekomst. Onze re-integratiecoaches richten zich daarom niet alleen sec op het re-integratietraject, maar zij nemen in dit soort situaties ook een rol in als bemiddelaar.

Wij ondersteunen in:
✔️ Het creëren van helderheid over verantwoordelijkheden en rechten.
✔️ Het begeleiden van een constructief gesprek tussen werkgever en werknemer.
✔️ Het vinden van duurzame oplossingen voor re-integratie.

Eigen risico als kans voor goed werkgeverschap

Hoewel het eigen risico als een last kan voelen, biedt het ook kansen:

  • Duurzaam werkgeverschap – Door verantwoordelijkheid te nemen en een werknemer goed te begeleiden, bouw je aan een positief werkgeversimago.
  • Betere samenwerking – Een open en eerlijke benadering van re-integratie kan bijdragen aan een betere relatie met (ex-)werknemers.
  • Voorkomen van langdurige ziekte – Vroegtijdige en effectieve re-integratie verkleint de kans op langdurig verzuim en hoge kosten.

Wat kun je als werkgever doen?

  1. Ken je verantwoordelijkheden – Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de ERD-regeling en wat dit betekent bij tijdelijke contracten.
  2. Houd contact met zieke (ex-)werknemers – Een goed gesprek en een helder plan helpen bij een soepele re-integratie.
  3. Werk samen met experts – Schakel re-interatiecoaches of verzuimbegeleiders in om processen te versoepelen.
  4. Zie het als een kans, niet als een last – Een goede re-integratie-aanpak draagt bij aan je reputatie en voorkomt problemen op de lange termijn.

Conclusie

Veel werkgevers, en zeker uitzendbureaus, worden verrast door de verplichtingen rondom het eigen risico in de Ziektewet. Maar met de juiste aanpak kan dit niet alleen worden beheerst, maar zelfs bijdragen aan goed werkgeverschap. Door verantwoordelijkheid te nemen en een werknemer goed te begeleiden, laat je zien dat je investeert in mensen – ook als ze even niet kunnen werken.

💡 Vragen over re-integratie of eigenrisicodragerschap? Onze coaches helpen je graag verder!

Zoeken