Menu Zoeken Coaching in de natuur 078 - 6 111 040
Nieuws & Artikelen

De 6 successen van loopbaanbegeleiding

7 september 2022
Reinier en Richard - People in Place

Regelmatig krijgen wij vraagstukken over duurzame inzetbaarheid en verzuimpreventie. Niet zo gek, als je het percentage ziet van werknemers die bijvoorbeeld te maken krijgen met een burn-out. Daarnaast zijn werknemers steeds minder honkvast en is de vraag naar personeel inmens groot. Ook het werk zelf wordt steeds dynamischer en werknemers moeten zich continu aanpassen aan trends en veranderingen. Tel daarbij op de steeds hoger wordende pensioenleeftijd en je ziet in dat goede loopbaanbegeleiding onmisbaar is voor een organisatie. Lees hieronder de 6 successen van loopbaanbegeleiding,

6 successen loopbaanbegeleiding

1. Bevlogen werknemers

Een belangrijk onderdeel van loopbaanbegeleiding is bewustwording. Werkgevers moeten zich realiseren dat het voor hun medewerkers belangrijk om zich te kunnen blijven ontwikkelen in welke vorm dan ook. Dit vergroot de betrokkenheid en de bevlogenheid van de medewerkers. Belangrijke vragen hierbij zijn:

  • Beschikt de werknemer nog over de juiste competenties voor haar of zijn functie?
  • Past de afdeling of organisatie bij de werknemer?
  • Is er een goede balans tussen de werk- en privésituatie?
  • Hoe gaat het met de fysieke en mentale belastbaarheid in relatie tot het werk?
  • Biedt de functie genoeg uitdaging om gemotiveerd te blijven?

Medewerkers met passie en bevlogenheid voelen zich betrokken bij de organisatie en zijn daardoor gemotiveerd om kwalitatief werk af te leveren. Enthousiasme zorgt dat ze zichzelf willen blijven ontwikkelen en energie willen steken in hun werkzaamheden. Bevlogenheid zorgt voor betere prestaties, meer en grotere klanttevredenheid, meer winst en minder verloop.

Veel organisaties meten tevredenheid onder de werknemers. Bas Kodden van Nyenrode Business Universiteit denkt daar anders over:‘Als dat al iets zegt, dan gaat het meer over het verleden en is het zeker niet het antwoord op de vraag of iemand ook echt bevlogen is. Waar het in feite allemaal om draait is werkmotivatie en daar kom je achter door de bevlogenheid van medewerkers te meten. Bevlogenheid moet je zien als de activatiegraad van betrokkenheid.’ (B. Kodden, 2018).

2. Vitale werknemers

Bij vitaliteit denken we vaak aan sporten en fruit eten. Maar vitaliteit op de werkvloer gaat verder. De juiste houding achter een bureau, het kunnen omgaan met stress en een gezond slaappatroon is bijvoorbeeld heel belangrijk. Als werkgever kun je hierin een belangrijke rol spelen. Je kunt je werknemers natuurlijk niet controleren of dwingen om bepaalde maatregelen te nemen, maar je kunt ze wel op weg helpen. Bijvoorbeeld door hen te wijzen op risico’s en het bieden van alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan ergonomische bureaustoelen, een staande werkplek, stimulatie om wat vaker de trap te nemen of een rustige lunchomgeving. Gezonde en fitte medewerkers zitten lekkerder in hun vel, zijn langer inzetbaar en presteren beter. Trainingen omgaan met stress bieden wij aan in samenwerking met CEREO.

3. Minder verzuimlasten

Werknemers die gezond zijn en zich fit voelen, zijn minder vaak en minder lang ziek. Een groot uithoudingsvermogen en voldoende spierkracht zorgen ervoor dat zij minder vatbaar zijn voor RSI- en rugklachten en herstellen daar bovendien sneller van. Vitale werknemers hebben minder vaak griep en meer energie om zich op hun werk te focussen. Een laag percentage ziekteverzuim draagt positief bij aan de productie van je onderneming. Gezonde werknemers werken efficiënt en zijn duurzaam inzetbaar. Wist je dat het het percentage van het aantal werknemers dat zich ziek meldt gemiddeld 37% lager is als zij passie en bevlogenheid hebben voor hun werk? Deze bevlogenheid zorgt voor een verantwoordelijkheidsgevoel. Investeren in je personeel door de juiste begeleiding is dus niet alleen belangrijk voor je werknemers, maar komt je bedrijf en haar resultaten ook ten goede.

4. Kennis binnenhouden

Uit onderzoek blijkt dat de kans dat werknemers naar een andere werkgever overstapt 65% lager wanneer zij zich betrokken voelen bij het bedrijf. Investeren in kennis en uitdagingen van werknemers zorgt ervoor dat zij voldoende gemotiveerd blijven om hun werk binnen het bedrijf uit te voeren. Je personeel blijft loyaal en de kennis blijft in je organisatie. Om een nieuwe werknemer alle kennis over de organisatie bij te brengen, kost vaak veel tijd en energie.

5. Hogere productiviteit en stijgende winst

Winst is in de meeste gevallen het uiteindelijke focuspunt van een organisatie om continuïteit te waarborgen. Op jaarbasis leveren medewerkers die betrokken en bevlogen zijn bij hun werk 22% meer winst op. En dat alleen al zonder extra investering. Dat is een stuk aantrekkelijker dan een reorganisatie of een bezuiniging. Om hier het maximale uit te halen is het een must om serieus aan de slag te gaan met goed werkgeverschap. Schep de juiste kaders voor bevlogen werknemers die plezier hebben in hun werk, die kwaliteit leveren en goed in hun vel zitten. Zij zijn de ambassadeurs voor je organisatie. Uit onderzoek blijkt dat gedreven werknemers 21% productiever zijn dan collega’s die dat niet zijn. Ze zijn productiever doordat ze gemotiveerd en enthousiast zijn om hun taken tot een goed einde te brengen. Het werk wordt met plezier voltooid zonder extra urenen en vaak met meer resultaat.

6. Blijvend proces

Medewerkers met passie en bevlogenheid houden niet alleen je bedrijf gezond, maar houden ook de collega’s en de klanten tevreden. Een dergelijk proces blijft zijn vruchten af werpen.

Bronnen:

Effectory.nl / De Ondernemer / MKB servicedesk / SKB

Meer weten hoe wij uw organisatie kunnen helpen rondom loopbaanbegeleiding?

Op onze pagina over loopbaanbegeleiding lees je meer over de diensten die wij bieden rondom loopbaanbegeleiding. Denk aan ontwikkelassessments, loopbaancoaching en verschillende loopbaantesten.

Zoeken