Een werknemer met een tijdelijke of blijvende beperking, loopt vaak tegen problemen aan in zijn of haar loopbaan. Dit geldt voor werknemers met langdurige ziekte, maar ook voor werknemers met een handicap of andere functionele beperking. Dit kan zowel een fysieke als mentale beperking zijn. Voorbeelden van mentale beperkingen zijn verstandelijke beperkingen, autisme en ADHD.
Een gecertificeerde jobcoach kan hulp bieden door de belastbaarheid van de werknemer te bepalen en hun duurzame inzetbaarheid op de werkvloer te vergroten. Hieronder lees je meer over de mogelijkheden en subsidies voor jobcoaching.
Wanneer heb je recht op een jobcoach?
Wanneer je via UWV of de gemeente een aanvraag doet voor een jobcoach, zijn daar diverse voorwaarden aan verbonden. Allereerst dient de werknemer of ex-werknemer over werk te beschikken. Ook moet er door UWV zijn vastgesteld dat er sprake is van een ziekte of handicap die de uitvoer van het werk belemmert. Dit wordt ook wel een structurele functionele beperking (SFB) genoemd.
Wordt jobcoaching vergoed door de overheid?
Wanneer de werknemer een beperking of langdurige ziekte heeft en daardoor beperkt is in zijn of haar werk, komen de kosten voor jobcoaching voor rekening van UWV of de gemeente. Let wel op: een jobcoach wordt alleen vergoed wanneer de coach NOLOC-gecertificeerd is en is aangesloten bij een door UWV erkende organisatie. Een voorbeeld daarvan is People in Place.
De overheid ziet de subsidie voor jobcoaching als een goede investering omdat dit functioneel beperkte werknemers helpt om duurzaam inzetbaar te worden en te re-integreren op de arbeidsmarkt. Met deze subsidie stimuleert de overheid werkgevers om mensen met een arbeidsbeperking een kans te geven.
Subsidie voor jobcoaching is lang niet de enige maatregel die de overheid biedt om bedrijven te stimuleren mensen met een beperking aan te nemen. Andere voorbeelden zijn de no-riskpolis, proefplaatsing en tegemoetkoming arbeidsongeschikten.
Welke vormen van jobcoaching zijn er beschikbaar?
Je kunt als werkgever kiezen voor twee vormen van jobcoaching: een interne of externe jobcoach. Het verschil hiertussen is eenvoudig uit te leggen:
- Een externe jobcoach is een coach die jouw werknemer vanuit een externe positie bijstaat (de externe jobcoach is dus niet bij jouw bedrijf in loondienst)
- Een interne jobcoach is een werknemer die binnen je eigen organisatie wordt opgeleid om coaching te bieden aan collega's met een beperking
Schakel je een jobcoach van People in Place in, dan is er dus sprake van een externe jobcoach.
Wat kan een jobcoach voor jouw organisatie betekenen?
Als werkgever kun je een aanvraag voor jobcoaching indienen via UWV. Je wordt dan gekoppeld aan een NOLOC-gecertificeerde jobcoach. Je kunt een organisatie ook rechtstreeks benaderen.
Bij People in Place werken we alleen met directe aanvragen van organisaties. Natuurlijk kun je dan nog steeds subsidie aanvragen.
Onze jobcoach helpt jouw (ex-)werknemer om een geschikte werkplek te vinden en de balans te vinden tussen belasting en belastbaarheid. De jobcoach is betrokken bij het inwerktraject, stelt een persoonlijk trainingsprogramma op en werkt samen met de werknemer stap voor stap aan het vergroten van hun zelfstandigheid.
De jobcoach fungeert als steun en toeverlaat voor de werknemer, maar is ook het eerste aanspreekpunt voor jou als werkgever. De jobcoach wijst op mogelijke subsidieregelingen, bespreekt vorderingen en helpt je om knelpunten op te lossen.Ook helpt de jobcoach om de samenwerking tussen het team en de betreffende werknemer te optimaliseren.
Waar vind je het UWV-aanvraagformulier voor subsidie jobcoaching?
Heb je interesse in jobcoaching? Dan kun je via de link hieronder het aanvraagformulier invullen om subsidie te krijgen voor een jobcoach. Liever eerst meer weten? Neem dan contact met ons op via 078 611 1040 of vul het contactformulier in.
Disclaimer: Wet- en regelgeving is onderhevig aan veranderingen. Check daarom altijd de website van UWV voor de meest actuele informatie.