• Bel ons 078 - 6 111 040

Nieuws

Home » Nieuws » Vitaliteit op de lange termijn; hoe pak je dat aan?
Sjabloom vitaliteit website 1280x450

Vitaliteit op de lange termijn; hoe pak je dat aan?

Ik ga vroeg naar bed vanavond want ik wil morgen fris op mijn werk verschijnen” Zomaar een zin die we regelmatig zeggen en horen. Daarentegen: “Ik ga vanavond sporten want door structureel aan mijn conditie te werken, ben ik vitaler, loop ik minder gezondheidsrisico’s en kan ik beter met stress omgaan” Dit heb ik nog nooit iemand horen zeggen en ik zou nog tien zinnen van deze strekking kunnen bedenken waarvoor hetzelfde geldt.

Zo zijn we wel met vitaliteit bezig voor de korte termijn, maar, zo lijkt het er op, vinden wij het met zijn allen moeilijk om na te denken over de (middel)lange termijn; daar waar het gaat over het zorgen voor behoud van onze vitaliteit of het versterken daarvan. Werken aan vitaliteit is ook niet eenvoudig want het heeft alles te maken met verandering van leefstijl waarin voldoende rust, veel beweging, gezond eten, balans in werk/privé etc. centraal moeten staan. Niet alleen de werkgever ziet dit terug in een verhoogde productie en lager ziekteverzuim, de werknemer ervaart dagelijks dat hij fysiek en mentaal beter in zijn vel zit.

Het lijkt dus niet zo zeer een kwestie te zijn van vitaal willen zijn (dat willen we immers allemaal wel), maar meer een kwestie van een blijvende motivatie en de gevoelde noodzaak om aan die vitaliteit constant te blijven werken en hiervoor ook offers te willen brengen. Werkgevers die werknemers willen die bruisen van energie, die met plezier hun werk doen en een laag ziekteverzuim laten zien, kiezen er vaak voor om te faciliteren in bijvoorbeeld een interne sportschool, of het vergoeden van een sportabonnement, mindfulness, yoga, fruit op het werk etc. Minstens zo belangrijk is het om aandacht te schenken aan de vraag waarom medewerkers niet zo met hun vitaliteit bezig lijken te zijn. Een personal coach die over langere periode de medewerker volgt en stimuleert tot een gezondere leefstijl kan ervoor zorgen dat verandering in leefstijl succesvoller zal zijn. Op termijn zal de nieuwe leefstijl verankerd zijn.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die wij u kunnen bieden neem dan contact met ons op via info@peopleinplace of bel met een van onze medewerkers via 078 - 6 111 040.  

Tot slot: wat zie ik ook veel vitale mensen (jong en ouder) om mij heen!

Geschreven door: Reinier van der Hel

Terug naar overzicht

People in Place is actief in de regio: