• Bel ons 078 - 6 111 040

Nieuws

Home » Nieuws » Staand werken en vergaderen is gezond!
Staan2 web

Staand werken en vergaderen is gezond!

Veel bedrijven zien mogelijkheden in het investeren in de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Opkomend zijn de trends: staand vergaderen en staand werken. Maar ook de trend van een bureaufiets is merkbaar. Lees er hier meer over.

Staand vergaderen

Het staand vergaderen begint langzaam door te dringen bij verschillende organisaties. Staande vergaderingen worden over het algemeen kort gehouden en kennen daardoor een aantal voordelen: de vergadering is gefocust op de centrale agenda en er is geen afleiding in de vorm van telefoon, tablets of laptops. Het voorkomt dat mensen de vergadering gaan gebruiken voorde eigen agenda’s.

Veel mensen willen meer afwisseling tussen zitten en staan om de spieren en gewrichten te ontlasten. Uit onderzoek blijkt dat een vergadering sneller en doelgerichter verloopt door een goede signalering van de non-verbale communicatie van de deelnemers. De dynamiek van het groepsproces is staand groter, waardoor meer (non-verbale) informatie beschikbaar komt. Dit geldt ook voor staande werkplekken.

Staande werkplekken

Zit je lekker onderuitgezakt in je bureaustoel? Dat kan weleens gaan veranderen! Onderzoek toont aan dat je productiever bent als je staand werkt. Wetenschappers trekken deze conclusie op basis van een experiment in een callcenter. De werknemers werden in 2 groepen ingedeeld. Werknemers in de ene groep kregen een werkplek waar ze zowel zittend als staand achter konden werken. Werknemers in de andere groep kregen een standaard bureau waar ze alleen achter konden zitten. Vervolgens keken de onderzoekers hoe productief de proefpersonen waren. Ze maten de productiviteit door te kijken naar hoeveel succesvolle telefoontjes de proefpersonen per uur pleegden. 

Productiviteit

De proefpersonen die de mogelijkheid hadden om staand te werken, zaten gemiddeld 1,6 uur per dag minder dan de proefpersonen die alleen zittend konden werken. Over een periode van 6 maanden waren de proefpersonen die staand konden werken ongeveer 46% productiever dan de proefpersonen die zittend hadden gewerkt, zo stellen de onderzoekers vast.

Even wennen

In de eerste maand was het verschil tussen de productiviteit van de 2 groepen niet eens zo groot. Het suggereert dat werknemers wel even moeten wennen aan staand werken. “Vanaf de 2e maand zagen we de productiviteit in de groep die staand kon werken toenemen,” dit vertelt onderzoeker Gregory Garrett.

Goed voor je lijf

Staand werken is niet alleen goed voor de productiviteit (en dus omzet). Het doet ook wat met het lichaam van de werknemer, zo blijkt uit het onderzoek. Bijna 75% van de proefpersonen die de optie hadden om staand te werken, gaf na afloop van de studie aan minder lichamelijke ongemakken te ervaren. Mogelijk verklaart dat (deels) waarom ze productiever waren. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat een bureau waar je achter kunt staan, leidt tot het verbranden van meer calorieën en het sparen van de rug. Tevens gaat het overgewicht tegen en heeft het een positieve invloed op het functioneren van het brein. Grote kans dat in de nabije toekomst steeds meer managers overstag gaan en het traditionele bureau van de werknemers vervangen door een exemplaar waaraan je kunt staan. Denk ook eens aan een gulden middenweg: de bureaufiets.

De bureaufiets 

Het gebruik van een bureaufiets heeft diverse positieve effecten op de gezondheid en prestaties. Het is uitstekend voor de stofwisseling en de doorbloeding. Door training van de bovenbeenspieren verminderen het suiker- en vetgehalte. Reactie- en  leessnelheid worden verhoogd tijdens beweging. Kortom: allemaal positieve effecten op de mentale en fysieke fitheid.

Veel bedrijven (zoals ANWB, Google en de Rabobank) hebben de bureaufiets al in gebruik en met succes!

Meer informatie

Wilt u meer weten over deze onderwerpen en hoe u kan bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van uw personeel? Neem dan contact op met People in Place, telefoonnummer: 078 – 6111 040.

Verder lezen over duurzame inzetbaarheid

Terug naar overzicht

People in Place is actief in de regio: