• Bel ons 078 - 6 111 040

Nieuws

Home » Nieuws » Een kwestie van jezelf zijn
Zelf web-2

Een kwestie van jezelf zijn

Gewoon jezelf zijn, dan komt alles goed!’ Met deze opdracht zijn we allemaal wel eens op pad gestuurd naar een onzekere situatie. ‘Ik was die dag gewoon mezelf niet’, is een verontschuldiging die iedereen wel eens gebruikt. ‘Sinds hij/zij niet meer werkt, is hij of zij zichzelf niet meer’.

‘Gewoon jezelf zijn’ of dat niet zijn, is dé remedie voor onbestemde voorgevoelens of verzachtende omstandigheden achteraf.

Toch weet niemand precies waar we het dan over hebben...

Gaat jezelf zijn wel vanzelf?

Als alles meezit, hoor je nooit vragen: “Je hebt zo’n leuk leven: komt dat nou omdat jij altijd gewoon jezelf bent?” Zou je die vraag wel stellen, dan krijg je waarschijnlijk de volgende reactie: “Denk maar niet dat dat vanzelf is gegaan, hoor.” Daarop volgt dan een opsomming van de eigen inspanningen die nodig zijn geweest voor ‘dit leuke leven’.

Soms is het een sobere variant van feitelijkheden. Soms is het een kleurrijke variant waarin de verteller de feitelijke gebeurtenissen plaatst tegen de achtergrond van een heldenverhaal over het leven van de verteller zelf.

In zo’n verhaal is altijd sprake van een ‘ik’ die gebeurtenissen ondergaat of deze veroorzaakt in de trant van: ‘toen deed ik dit en toen deed ik dat’. Toch zegt nooit iemand: ‘zeg eens wat vaker ik’ en wel ‘ben jezelf’.  Als er zoiets is als een ‘ik’ en een ‘zelf’, wie ben ik dan eigenlijk van die twee of ben ik alle twee of misschien zelfs geen van die twee?

Twee kwesties van jezelf zijn

De opdracht om ‘gewoon jezelf’ te zijn, waardoor alles goed komt, is nog niet zo’n eenvoudige kwestie. Toch hebben we meestal niet zoveel woorden nodig om deze opdracht te verstaan. ‘Jezelf zijn’ of ‘dat niet zijn’ is dan ook een kwestie van ‘verstaan’ en ‘ik’ is een kwestie van spreken.

Er zijn dus nu ineens twee kwesties; een kwestie van verstaan en een kwestie van spreken. Zo begint de menselijke zoektocht in de wereld van tegenstellingen.

Luister in deze kwestie ook eens naar de psychosynthese leraar die zegt: “Het ‘zelf’ behoort tezelfdertijd toe aan de hemel én aan de aarde en aan dát ‘zelf’ behoor jij toe.”

In ogenblikken waarop de juistheid van deze woorden tot je doordringt, verkeer je in een toestand van verwarrende verlichting. Maar dat niet alleen, je bent in die toestand ook nog eens geheel jezelf.

Onderzoek het zelf 

Ondersteuning nodig in het uitzoeken van deze kwestie? Bel voor informatie naar 078 6 111 040 of mail naar info@peopleinplace.nl

Kijk verder bij psychosynthese counseling

Bronvermelding: Vrij naar Diederik van Rossum door Marianne Anninga – Lafleur

Terug naar overzicht

People in Place is actief in de regio: