• Bel ons 078 - 6 111 040

Nieuws

Home » Nieuws » Stress verminderen? Ga de uitdaging aan!
Nieuwsbericht positiefdenken

Stress verminderen? Ga de uitdaging aan!

Onlangs hebben wetenschappers in de Verenigde Staten aangetoond dat stress vermindert door het ervaren van meer positieve gebeurtenissen en het ervaren van minder negatieve gebeurtenissen. Dit klinkt als een open deur, maar toch zijn wij ons er vaak niet van bewust dat we meer aandacht besteden aan negatieve gebeurtenissen dan aan positieve gebeurtenissen. 

Aandacht voor het positieve

Meestal zijn we er op gericht te leren, te ontwikkelen en te kijken naar wat beter kan. Zo’n lerende houding is natuurlijk heel goed, maar dit onderzoek geeft wel aan hoe belangrijk het is om ook voldoende aandacht te besteden aan positieve gebeurtenissen. De wetenschappers hebben namelijk gezien dat het stressniveau van medewerkers met zeker 15% vermindert wanneer zij iedere dag tien minuten besteden aan het opschrijven van drie positieve gebeurtenissen (werk gerelateerd, privé, groot of klein). Probeer het eens twee weken uit!

Minimaal drie gebeurtenissen

Een tip die ik hierbij wil geven, is dat je wel echt minimaal drie positieve gebeurtenissen per dag opschrijft. In wetenschappelijk onderzoek is namelijk al eerder aangetoond dat er daadwerkelijk een verandering ergens in de hersenen plaatsvindt vanaf het derde positieve punt dat je benoemt, waardoor je in een positievere “flow” terecht komt. Vanaf dat moment wordt het steeds makkelijker om nog meer positieve gebeurtenissen te benoemen. 

Jouw eigen invloed

Daarnaast is het van belang dat je gebeurtenissen kiest waarin jij op de één of andere manier een rol hebt gespeeld, waar je invloed op had. Ter illustratie: benoem je als positieve gebeurtenis dat de zon vandaag zo mooi schijnt, dan zegt dat verder niets over jou en over jouw capaciteiten. Je hebt hier totaal geen invloed op gehad. Benoem je als positieve gebeurtenis dat je er, ondanks het slechte weer vandaag, toch voor hebt gekozen om op de fiets naar je werk te gaan, dan zeg je daarmee iets over jouw doorzettingsvermogen. Dit zal veel meer “lading” hebben voor jou persoonlijk en zal dan ook meer invloed hebben op je gevoel van controle op de situatie en je eigen capaciteiten. Je zult merken dat je minder stress ervaart en dat je zelfvertrouwen toeneemt!

Meer weten over dit artikel?

Dit artikel is geschreven door: Evelien van der Leest-Berens.Voor meer informatie kunt u contact opnemen met één van onze medewerkers via 078 6 111 040 of mail naar info@peopleinplace.nl. Wij staan u graag te woord! 

Terug naar overzicht

People in Place is actief in de regio: