• Bel ons 078 - 6 111 040

Nieuws

Home » Nieuws » Heb je de moed om je focus te leggen op jezelf? met boek- en filmtips!

Heb je de moed om je focus te leggen op jezelf? met boek- en filmtips!

Door Drs. Marianne Anninga – Lafleur BaSC

'Hoe gaat het met je? Druk, druk, druk. Met allerlei bezigheden of druk met druk zijn? Ach, je weet hoe het gaat hè.' Ongemerkt leggen we onze aandacht bij allerlei bezigheden en mensen in onze omgeving en hún bezigheden en ervaringen, het nieuws en wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt.

We hebben aandacht voor van alles, behalve voor onszelf. We zijn constant bezig met anderen via whatsapp, sms, facebook, instagram en andere sociale media, waardoor je brein voortdurend in beweging is met een continue stroom van gedachten en reacties daarop. Door al die onrust is er nauwelijks ruimte voor je eigen gedachtewereld of overwegingen. Wat vind ik belangrijk? Wat wil ik?  zijn vragen waar we dan oppervlakkig en weinig bij stilstaan. Kunnen we het nog wel? Weten we wat we zelf belangrijk vinden? En als er elementen in ons leven veranderen en we moeten mee veranderen? Wat dan? Kunnen we onze focus verleggen van de kleinere en grote buitenwereld naar onze eigen binnenwereld?

Het vraagt de keuze om jezelf en jouw wil belangrijker te vinden dan andere mensen of dingen. De keuze voor het een (jezelf) waarmee je het andere loslaat. Dat lukt niet van de ene op de andere dag. Oefening baart kunst, zei mijn moeder altijd. Elke dag opnieuw proberen de keuze te maken voor wat ik belangrijk vind. Elke dag opnieuw een moment nemen om daar bij stil te staan. Te zijn in plaats van te doen. Zoals je dat soms kan ervaren tijdens een wandeling in de natuur, waarbij je ontspannen bent, diep in- en uit ademt en bewust luistert naar de geluiden om je heen. Het is op zulke momenten dat je kiest waar je naar luistert. Kiezen voor waar jij je aandacht aan geeft, kan je oefenen;

  1. Elke dag een paar minuten door rustig zitten en je aandacht richten op je ademhaling.
  2. Als je voor een afspraak iets te vroeg bent en je focus bewust richten op je omgeving, de geluiden, wat je ziet en hoe het voelt om daar te zijn.
  3. Doe iets met je handen, zoals klussen, musiceren of koken of een andere activiteit waar je helemaal in op kan gaan.

Neem elke dag een paar keer zo'n korte gedachten/ denkpauze zodat je een oase van rust vindt in een wereld vol lawaai.

Boektip: Een hulp hierbij is het nieuwe boek van Thich Nhat Hanh met de titel; "Stilte. Luisteren in een wereld vol lawaai".  

Filmtip: "Walk With Me" documentaire over de community van Thich Nath Hanh sinds 28 september in de Nederlandse bioscopen.

Je kan ook een afspraak maken met één van onze coaches, zoals Marianne of Anita, om het verleggen van je focus aandacht te geven. Neem contact op met People in Place via 078 6 111 040 of mail naar info@peopleinplace.nl.

Terug naar overzicht

People in Place is actief in de regio: