• Bel ons 078 - 6 111 040

Nieuws

Home » Nieuws » Aan de slag met duurzame inzetbaarheid
List web

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid

Binnen re-integratie en outplacement houden wij ons dagelijks met duurzame inzetbaarheid bezig, immers dit zijn ook de aspecten zoals benoemd in het Huis van Werkvermogen.

De aspecten zoals benoemd in het Huis van Werkvermogen (gezondheid, competenties, houding en werk) zijn de centrale thema’s waar het om gaat bij het weer duurzaam aan de slag krijgen van mensen.

Bij People in Place zijn de loopbaancheck, loopbaanoriëntatie en (preventieve) coaching nuttige instrumenten die u vroegtijdig kunt inzetten om uiteindelijk de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers te verhogen. 

Wat is werkvermogen?

Werkvermogen geeft aan in welke mate een werknemer zowel lichamelijk als geestelijk in staat is om zijn huidige werk uit te voeren. Het wordt bepaald door de balans tussen individuele kenmerken (gezondheid, competenties, waarden en houding) en werkvereisten. Als deze factoren goed op elkaar zijn afgestemd, spreken we van een goed werkvermogen.

Wat is het Huis van Werkvermogen?

Het Huis van Werkvermogen geeft de relatie aan tussen de individuele, organisatorische en sociale dimensies van werkvermogen. De verschillende verdiepingen zijn samengebracht onder één dak. 

Het dak van het Huis van Werkvermogen steunt op vier verdiepingen. De eerste drie verdiepingen staan voor wat de werknemer kan en wil. Wanneer deze in evenwicht zijn met de vierde verdieping, die aangeeft wat de organisatie verlangt, is het werkvermogen in balans. 

Klik hier voor meer informatie over het Huis van Werkvermogen.  

Ervaring uit de praktijk

Veelal constateren wij dat op een of meerdere aspecten binnen het Huis van Werkvermogen medewerkers binnen hun functie zijn uitgevallen met als resultaat (langdurig) verzuim.

Vanuit re-integratie tweede spoor gaan wij met betrokken medewerker aan de slag zodat hij of zij wederom inzetbaar wordt op werk binnen zijn of haar werkvermogen.

Maar zoals zo vaak geldt ook hier; voorkomen is beter dan genezen!

Waarom geen inzet op duurzame inzetbaarheid? 

De centrale vraag luidt:

Had (langdurig) ziekteverzuim voorkomen kunnen worden? Zo ja, waarom kan het dan toch dat niet veel eerder is ingezet op duurzame inzetbaarheid? 

Of

Hebben werkgevers (vooralsnog) een geringe motivatie om te investeren in duurzame inzetbaarheid?

Dit kan voortkomen uit een gebrek aan besef van de noodzaak en urgentie of vanwege het ontbreken van prikkels anders dan ziekteverzuim.

Daarbij komt dat duurzame inzetbaarheid afhankelijk is van zeer veel (individuele)factoren, zoals persoons-, werk-, organisatie-, en gezondheidskenmerken. 

Kortom: 'Een ondoorzichtig en complex geheel dat het moeilijk maakt om een adequaat beleid ten aanzien van duurzame inzetbaarheid in te richten.'

Weknemer heeft zelf de regie in handen

Een ander belangrijk aspect van duurzame inzetbaarheid is dat de werknemer hierin zelf ook een grote verantwoordelijkheid krijgt. De vraag luidt dan:

Is de bedrijfscultuur (werkgever en werknemer) zover dat de organisatie klaar voor duurzame inzetbaarheid?

Klaar om duurzaam aan de slag te gaan?

Er is veel werk aan de winkel, waarvoor wij graag uw sparringpartner zijn om gezamenlijk het proces te doorlopen. Kijk voor meer informatie bij:

Liever persoonlijk contact?

Bel met 078 6 111 040 of mail naar info@peopleinplace.nl

Terug naar overzicht

People in Place is actief in de regio: