• Bel ons 078 - 6 111 040

Nieuws

Home » Nieuws » De werkervaringsplaats; goede opstap naar ander werk!
Werkervaringsplaats web 1280x450

De werkervaringsplaats; goede opstap naar ander werk!

Een werkervaringsplaats is een soort stageplaats waarbij mensen nieuwe relevante werkervaring kunnen opdoen in een andere beroepsrichting. Dit kan zijn om te onderzoeken of de beroepsrichting passend is bij de belastbaarheid of om arbeidsritme op te bouwen en zo de kansen op de reguliere arbeidsmarkt te vergroten. Mensen breiden op deze manier hun vaardigheden uit, alsmede hun netwerk. Ook kan een werkervaringsplaats in enkele gevallen leiden tot een reguliere baan. Bij People in Place hechten we veel waarde aan het vinden van geschikte werkervaringsplaatsen voor onze cliënten.

Wat zijn de voordelen van een werkervaringsplaats?

Het zelfvertrouwen van deelnemers krijgt een boost wanneer zij in een werkervaringsplaats aan de slag gaan. De aandacht wordt gevestigd op hetgeen zij wél kunnen in plaats van wat zij niet (meer) kunnen. Deelnemers ontdekken nieuwe kanten in zichzelf; nieuwe kwaliteiten worden aangeboord die eerder onderbelicht waren. Het spreekt natuurlijk voor zich dat het hebben van zelfvertrouwen een positieve uitwerking heeft op de wijze waarop iemand zich profileert tijdens het sollicitatieproces.

Werkervaringsplaatsen in samenwerking met Sociaal Team Dordrecht Centrum

In het kader van werkervaringsplaatsen werken wij onder andere samen met het Sociaal Team Dordrecht Centrum, waarbij in het afgelopen jaar meerdere kandidaten als gastvrouw aan de slag zijn gegaan. Ook hebben wij middels de werkervaringsplaatsen een kandidaat kunnen plaatsen als  klusjesman.

Wat zijn de ervaringen van de kandidaten van de werkervaringsplaatsen?

Lees hieronder de ervaringen van Brigitta, Sabrina en Petricia:

Brigitta – geplaatst als gastvrouw (mei 2015)

Via People in Place ben ik bij Het Sociaal Team terecht gekomen. Mijn coach dacht dat het wel iets voor mij kon zijn. Ik dacht “oké.......” Eerst was er twijfel van mijn kant. Ik vond de gedachte om iets nieuws te ervaren spannend. Toch ben ik het kennismakingsgesprek aangegaan, waarbij ook mijn coach aanwezig was, en eigenlijk verliep alles goed. Zij zagen het wel zitten en ik ook. Maar er wrikte iets bij mij. Want ja..., mijn beroep kon ik niet meer uitoefenen. Ik zat nog erg met de acceptatie. Het idee om dan ergens te gaan werken in een functie waarin ik helemaal geen ervaring had, waarbij ik ook helemaal geen weet had van wat zich zoal afspeelt, dat was nogal wat.

Inmiddels ben ik zeven maanden verder en werk ik met heel veel plezier bij dit team. Ik wist niet dat ik deze capaciteiten had. Ik mag mijn steentje bijdragen als gastvrouw. Ik voel me nuttig voor de samenleving en mag de mensen die aan de balie komen helpen, alleen op een ander vlak dan hoe ik dat in de zorgsector deed. Er is een soort band ontstaan met de hulpverleners en mensen die aan de balie komen. Voor hen ben ik nu “het bekende gezicht” achter de balie. Ik ben onderdeel van het team van gastvrouwen; een team dat met ideeën komt, elkaar ondersteunt, elkaar respecteert en ook een luisterend oor biedt. Iedereen kan binnen stappen bij Het Sociaal Team, al is het maar voor een praatje of toiletbezoek....Ieder individu wordt met respect behandeld. En zo maken wij met z’n allen een vertrouwde omgeving voor de mensen die hulp nodig hebben.

Sabrina – geplaatst als gastvrouw (oktober 2015)

Wat tijdens het sollicitatiegesprek gezegd werd: "Je komt in een warm nest, maar niet in een gespreid bedje", klopt helemaal. Het Sociaal Team waar ik sinds oktober als vrijwillige gastvrouw werkervaring op doe, is in januari 2015 opgezet. Het team is dus nog volop in ontwikkeling en beweging. Wat het voor mij vooral leuk maakt, is dat geen dag het zelfde is. Je weet niet wie er binnen komt lopen en hoe de dag gaat verlopen. Ik vind het fijn om me nuttig te kunnen maken en een bijdrage aan het Sociaal Team te kunnen leveren. Ik ga met plezier naar mijn "werk" toe en voel mij daar op mijn plek!

Petricia – geplaatst als gastvrouw (oktober 2015)

Begin oktober ben ik begonnen met een werkervaringsplek bij Het Sociaal Team in Dordrecht.

De eerste keer was best spannend:  wat moet je verwachten, wat doen ze daar allemaal? Na een eerste kennismakingsgesprek werd me dat al vrij snel duidelijk: het is een team dat zeker sociaal is in alle opzichten. Ik werd hartelijk ontvangen door het team. Alles werd duidelijk uitgelegd en ik kon alles vragen. Ik ben met een andere gastvrouw twee dagdelen meegelopen om te kijken hoe het er bij de balie aan toe gaat: telefoontjes beantwoorden en mensen die binnen komen te woord staan en op hun gemak te stellen. Nu werk ik twee dagdelen waarvan één dagdeel  alleen. Het werd mij duidelijk dat allerlei mensen met verschillende vragen de weg weten te vinden naar het Sociaal Team en dat er vanuit alle hoeken hulp wordt geboden aan deze mensen. Jong en oud kan hier terecht; al is het alleen maar voor een praatje. Iedereen is welkom, dus het team doet de naam “Sociaal Team” zeker eer aan. Ik ben blij dat ik hierin mag bijdragen en ook een klein stukje hulp kan bieden aan de maatschappij. 

Inmiddels ben ik twee maanden verder. Ik heb mijn draai gevonden en vind het erg leuk. Meer  uitdaging wil ik wel en dat is mij ook aangeboden; in januari gaat het Sociaal Team een vrijwilligershuis opzetten en ik mag daar mijn steentje aan bijdragen. Hoe dit project er uit gaat zien, is nog niet helemaal duidelijk,  maar ik kijk hier naar uit.

Heeft u als organisatie nog werkervaringsplaatsen tot uw beschikking of bent u opzoek naar kandidaten om werkervaringsplaatsen te vervullen?

Neem vrijblijvend contact op met onze contactpersoon Evelien van der Leest-Berens via evelien@peopleinplace.nl of bel naar 078 6111 040. 

Terug naar overzicht

People in Place is actief in de regio: