• Bel ons 078 - 6 111 040

People in Training

Home » Diensten » People in Training » Hartcoherentie training

Hartcoherentie training

Het autonome zenuwstelsel

Het autonome zenuwstelsel stuurt automatisch ons levensonderhoud (zuurstof en voedingshuishouding) en onze tempratuur, de afvoer van afvalstoffen, onze reactie op agressie, onze houding in de ruimte en ons evenwicht aan.

Veel klachten houden verband met overactiviteit of ontregeling van het autonome zenuwstelsel. Van slaapproblemen en stress gerelateerde stoornissen tot depressie en fybromyalgie. Met behulp van de hartcoherentie training kan men zelf het autonome zenuwstelsel weer in balans brengen.

Het autonome zenuwstelsel?

Het autonome zenuwstelsel kun je vergelijken met de aansturing van een auto. Het autonome zenuwstelsel bestaat in die zin uit een deel dat te vergelijken is met de rem (parasympathische deel) en een deel dat te vergelijken is met het gaspedaal (sympatische deel). De rem verlaagt de hartslag en het gaspedaal verhoogt de hartslag. De opeenvolging van hartslagen wordt beïnvloedt door de rem. Periodes tussen hartslagen wordt de hartslagvariabiliteit (HRV) genoemd.

Hartslagvariabiliteit (HRV)

De HRV kan beschouwd worden als een index voor de individuele veerkracht, welke nodig is om adequaat te reageren.

Hartcoherentie

Hartcoherentie training is een methode om instabiliteit van het autonome zenuwstelsel op te sporen. Met deze methode oefent men met behulp van een adembegeleider waardoor de verstoorde balans van het autonome zenuwstelsel herstelt. Met een rustige, langzame en moeiteloze ademhaling kan men in de ‘veilige’ toestand van het zenuwstelsel komen. Dat is de basis van de hartcoherentie methode.

Met behulp van een instrument traint de cliënt de ademhaling om hartritme en ademhaling op elkaar af te stemmen.

De methode omvat drie stappen:

Autonome Balans:              

  • De ademhaling trainen met behulp van een adembegeleider
  • De resonantie frequentie bepalen
  • Lichte bewegingsoefeningen die de ademhaling ondersteunen

Emotie regulatie:              

  • In kaart brengen van het emotielandschap

Zelfvertrouwen:                

  • Gedragsverandering
  • Zelfwaardering
  • Integratie

Deelnemers ervaren d.m.v. toepassing van de ademhalingstechniek in combinatie met het biofeedback instrument meer balans en rust.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over deze training? Neem dan direct contact met ons op via info@peopleinplace.nl of bel 078 - 6 111 040.

People in Place is actief in de regio: