• Bel ons 078 - 6 111 040

People in Training

Home » Diensten » People in Training » Acceptatietraining

Acceptatietraining

Acceptatietraining is een groepstraining voor mensen die als gevolg van hun ziekte tegen beperkingen aanlopen. Zij leren hun nieuwe situatie te accepteren en vanuit hun nieuwe mogelijkheden te leven en te werken.

Wat houdt de acceptatietraining in?

Ziekte, zowel mentaal als fysiek, kan een mensenleven enorm veranderen. Zoals we voor de ziekteperiode leefden, gaat niet meer en hoe we in de nieuwe situatie de toekomst tegemoet gaan, weten we ook niet. Een onzekere periode breekt aan. Acceptatie ervaart men als moeilijk en het kost tijd en aandacht. Dit wordt veroorzaakt doordat het met de zieke werknemer op het eerste gezicht goed lijkt te gaan. Onder de oppervlakte liggen echter vaak gevoelens van angst, depressie of eenzaamheid verborgen. Door deze gevoelens aan de oppervlakte te brengen en zich er van bewust te worden, kan men beginnen aan de weg naar herstel.   

De essentie van de training is het bereiken van evenwicht tussen het spectrum kritiek en het spectrum acceptatie. De acceptatietraining is gericht op het aanvaarden van jezelf in je nieuwe situatie.

Hoe gaat de training in zijn werk?

Ter voorbereiding van de training wordt in een intakegesprek gekeken naar waar de deelnemer is in zijn of haar proces. Met deze training kan de deelnemer een start of doorstart maken in zijn of haar proces van acceptatie. Tijdens de bijeenkomsten krijgt de deelnemer inzichten, handvatten en oefeningen, die na afronding van de training de deelnemer helpen zelf verder te kunnen. Het algehele acceptatieproces van de deelnemer duurt namelijk vaak langer dan de 8 weken waarin de training faciliteert. Per persoon is dit wel verschillend. 

Beperkingen werken door in verschillende lagen van al onze levensgebieden. Het is een continue proces van confrontatie, bewustwording, verwerking, acceptatie en integratie in iemands leven. Dit gaat tot ver na de training door. Mensen leren hun situatie te aanvaarden om op termijn meer vanuit hun mogelijkheden dan vanuit hun beperkingen te denken. Dit wordt o.a. bereikt door:

  • Het aanreiken van inzichten
  • Het bijwonen van en actief deelnemen aan groepsgesprekken 
  • Het uitvoeren van oefeningen 
  • Het bewust worden van de structuur, die per persoon verschilt en afhankelijk is van de situatie op dat moment

De persoonlijke ontwikkeling die deelnemers van deze training ervaren zijn o.a.:

  • Meer geduld met jezelf; niet zo veel meer moeten
  • Uitspreken wat je vindt en voor jezelf opkomen
  • Betere keuzes maken
  • Beter omgaan met gevoelens als machteloosheid, boosheid en negativiteit

Wat is de tijdsduur van de training?

Er zullen 8 wekelijkse bijeenkomsten plaatsvinden met een vaste persoonlijke coach. Deze bijeenkomsten zullen 2,5 uur in beslag nemen, inclusief pauze.

Wie verzorgt deze training?

De acceptatietraining wordt verzorgd door onze coach Anita Roseboom. Wilt u meer informatie of heeft u vragen over deze training? Neem dan direct contact met haar op via anita@peopleinplace.nl.

 

People in Place is actief in de regio: