• Bel ons 078 - 6 111 040

People in Placement

Home » Diensten » People in Placement » Arbeidsdeskundig onderzoek

Arbeidsdeskundig onderzoek

Arbeidsdeskundig onderzoek wordt ingezet als er sprake is van arbeidsongeschiktheid waarbij het de vraag is of terugkeer in het eigen werk mogelijk is. Hierbij is het belangrijk voor zowel werkgever als werknemer dat de arbeidsdeskundige veel ervaring heeft met de aanpak van complexe en langdurige verzuimtrajecten en de UWV-procedures door en door kent.

Wanneer wordt een arbeidsdeskundig onderzoek ingezet?

Het arbeidsdeskundig onderzoek wordt in ieder geval uitgevoerd na het eerste ziektejaar van de werknemer waarin een bepaalde mate van arbeidsongeschiktheid heeft gespeeld. Daarnaast kan een arbeidsdeskundig onderzoek zinvol zijn als:

  • Een medewerker (langdurig) ziek is en aangeeft het werk niet meer te kunnen doen;
  • Er onduidelijk is of een zieke werknemer in de toekomst weer het werk kan hervatten;
  • Er onduidelijk is wat de arbeidsgeschiktheid en belastbaarheid van een werkwerknemer is na of tijdens het ziekteverlof;
  • De re-integratie moeizaam verloopt en de reden niet geheel duidelijk is;
  • Het einddoel van de re-integratie onduidelijk is.

Hoe ziet een arbeidsdeskundig onderzoek er uit?

Bij het arbeidsdeskundig onderzoek gaat de arbeidsdeskundige als eerst in gesprek met de werkgever en de bedrijfsarts. Het volgende wordt besproken:

  • De functie van de zieke werknemer;
  • Het verloop van de klachten;
  • Het functioneren van de medewerker;
  • Mogelijkheden om de werknemer aan het werk te houden.

Daarna volgt een gesprek tussen arbeidsdeskundige en de werknemer. Het volgende wordt besproken:

Wat is de uitkomst van een arbeidsdeskundig onderzoek?

Op basis van de beperkingen wordt gekeken naar mogelijkheden in andere functies die passen bij de belastbaarheid van de medewerker. Eerst worden de mogelijkheden voor re-integratie binnen de organisatie bekeken. Dit is het re-integratietraject spoor 1. Als dit niet mogelijk is wordt het re-integratietraject spoor 2 ingezet. Hierbij wordt de werknemer begeleid bij het vinden van een baan buiten de organisatie.

Wie zijn onze arbeidsdeskundigen?

People in Place heeft een samenwerkingsverband met gecertificeerde arbeidsdeskundigen. Deze arbeidsdeskundigen hebben veel ervaring met de aanpak van complexe en langdurige verzuimtrajecten en kent de UWV procedures vanwege werkervaring binnen het UWV door en door. Om kosten niet onnodig op te laten lopen, beoordeelt de arbeidsdeskundige of een arbeidsdeskundig onderzoek noodzakelijk is of mogelijk een arbeidsdeskundige scan al voldoet. Met de inzet van deze arbeidsdeskundigen beschikt u over een gedegen en professioneel onderzoek met een heldere rapportage!

Wilt u weten hoe een rapportage er inhoudelijk uitziet, dan kunt u een voorbeeld rapportage van een arbeidsdeskundig onderzoek bij ons opvragen.

People in Place is actief in de regio: